Security by Sweden

Latest posts

Vad är eIDAS?

eIDAS (Electronic Identification, Authentication and Trust Services) är en EU-förordning som skapar en rättslig ram för elektronisk identifiering och betrodda tjänster inom den inre marknaden. Syftet med eIDAS är att säkerställa att elektroniska identiteter och signaturer fungerar på samma sätt över hela EU, vilket gör det enklare för medborgare och företag att få tillgång till tjänster över gränserna.


Hur fungerar eIDAS?

eIDAS omfattar två huvudområden:

  1. Elektronisk identifiering: eIDAS reglerar hur olika nationella eID-lösningar erkänns och används inom hela EU. Om en medlemsstat erbjuder en elektronisk identitet för att logga in på offentliga tjänster, måste denna identitet också erkännas i andra medlemsstater som en säker inloggningsmetod.
  2. Betrodda tjänster: eIDAS definierar regler för betrodda tjänster såsom elektroniska signaturer, elektroniska stämplar, tidsstämplar, elektroniska leveranstjänster och certifiering av webbplatser. Dessa tjänster säkerställer att dokument och transaktioner som utförs elektroniskt är juridiskt bindande och säkra.


Fördelar med eIDAS

  • Gränsöverskridande erkännande: eIDAS gör det möjligt för medborgare och företag att använda sina nationella elektroniska identifieringar över hela EU.
  • Säkerhet: Reglerna under eIDAS garanterar att betrodda tjänster har hög säkerhet och integritet.
  • Effektivitet: Företag och medborgare kan använda elektroniska identifieringar och signaturer för att effektivisera administrativa processer och minska pappersarbete.


Vad är eIDAS2?

eIDAS2 är en uppdatering av den ursprungliga eIDAS-förordningen som syftar till att ytterligare förbättra och utvidga användningen av elektroniska identifieringar och betrodda tjänster inom EU. eIDAS2 introducerar nya funktioner som en europeisk digital plånbok, vilket ska möjliggöra säker och sömlös tillgång till både offentliga och privata tjänster i hela Europa.


Nyheter i eIDAS2:

  • Europeisk digital plånbok: En av de största nyheterna är introduktionen av en EU-omfattande digital plånbok som medborgare kan använda för att lagra och dela elektroniska identiteter, betrodda attribut och elektroniska signaturer på ett säkert sätt.
  • Förbättrat gränsöverskridande samarbete: eIDAS2 fokuserar på att förbättra den digitala samverkan mellan medlemsstaternas eID-system, vilket gör det ännu lättare för medborgare och företag att använda sina digitala identiteter över gränserna.
  • Obligatoriskt erkännande av eID: eIDAS2 kommer att kräva att alla medlemsstater erkänner EU digitala plånbok, vilket stärker det gränsöverskridande erkännandet av elektroniska identifieringar.


Exempel på användning av eIDAS och eIDAS2

  • Offentliga tjänster: Medborgare kan logga in på offentliga tjänster som skatteportaler och sjukvårdstjänster med sina nationella eID.
  • Privata tjänster: Företag kan använda betrodda tjänster för att signera kontrakt elektroniskt och skicka juridiskt bindande dokument.
  • Gränsöverskridande verksamhet: Ett företag i Sverige kan använda sitt eID för att etablera en verksamhet i en annan EU-medlemsstat utan att behöva genomgå lokala identifieringsprocesser.

eIDAS och eIDAS2 erbjuder en säker och harmoniserad miljö för elektronisk identifiering och betrodda tjänster i EU. Genom att underlätta säker digital interaktion över gränserna stärker dessa regler den digitala inre marknaden och främjar ekonomisk tillväxt och innovation inom hela unionen.



© 2024 PhenixID AB. All Rights Reserved.